Ghosting ve Ghostlanmak Nedir?

Ghosting nedir? Ghostlanmak ne demek? Ghostlananlar ne hisseder? Siz hiç ghostlandınız mı?

Love Bombing, Gaslighting ve Ghosting terimlerinin ortak özelliği üçünü de yapanın sınırda kişilik bozukluğu, narsizim veya paranoid, antisosyal kişilikler tarafından gerçekleştirilmesidir. Aniden terk etmeler, duygusal istismar ve manipülasyon amacıyla da yapılabilmektedir.

İngilizce “Ghost” kelimesinin Türkçe karşılığı “hayalet” demektir. Ghosting terimi 2000’li yılların başlarında ortaya çıkmış ve online iletişim kaynaklarının gelişmesiyle ve sosyal medyanın gücü arttıkça popüler bi söylem haline gelmiştir. İlişkide bir taraf hayalete dönüşürken diğer taraf hayalet avcısına dönüşmektedir.

Ghosting Nedir

Ghosting Nedir?

Ghosting terk edilmenin en sevimsiz, en can yakan halidir. Bu terk edilme sadece sevgililikte değil arkadaşlık, dostluk ve hatta aile ilişkilerinde bile ortaya çıkabilmektedir. Ghosting’de karşı taraf aniden, habersiz bir şekilde ortadan kaybolur ve hayalete dönüşür. Ghosting yapan kişiler hiç bir şey yaşanmamış ortadan yok oldukları gibi bütün iletişim kanallarını da kapatarak tamamen ulaşılamaz hale gelirler. Stalk yapmak bile imkânsız hale gelir. Bu durumun sonunda bir ghostlayan bir de ghostlanan ortaya çıkmaktadır.

Ghosting yapan kişi ilişkideki erkek veya kadın olabilir. “Sadece erkekler ghosting yapar” veya “sadece kadınlar ghosting yapar” düşünceleri doğru değildir.

Ghostlanmak Ne Demek?

İlişkide hiç bir sebep yokken terk edilen kişi Ghostlanmış olmaktadır. Ne bir “hoşçakal” ne de bir “elveda” vardır. Bir anda sosyal medya platformlarından engellenir, telefonlara cevap verilmez, mesajlar okunmaz. Bir mesajla terk edilmek durumu bile ghostlanmaktan daha iyi bir durumda kalmaktadır.

Ghosting Sebepleri Nelerdir?

Ghostlanmanın sebepleri ilişkinin türüne ve ilişkideki kişilerin psikolojik durumlarına göre değişkenlik gösterir. Başlıcaları şu şekildedir;

  • Kişinin psikolojik sorunları olması. Kendine güvenmemesi vb.
  • İlişkiden almak istediğini almış ve işi bitmiş olması.
  • Öğrendiği bir gerçek, bir bilgi neticesinde karar alması.
  • Karşısındakini manipüle ederek kendine daha çok bağlamak.
  • Karşısındakine duygusal hasar vermek, acı çektirmek ve psikolojisini bozmak.
  • İlişkiden beklediğini alamaması veya soğukluğa maruz kalmasına tepki olarak.

Görüldüğü üzere terk edilmenin sebebini tek kalemde anlayabilmek mümkün değildir. Belki de terk edilen kişi yaptığı bir hata veya olumsuz davranışlar sonucunda Ghosting’e maruz kalabilir.

Ghosting ve Psikolojik Şiddet

Ghosting’e maruz kalmak yani ghostlanmak pek çok insanda duygusal hasarlara ve uzunca bir süre unutulmayacak soru işaretlerine yol açar. Ghostlanan kişi neden anlamsızca terk edildiğini, ne olduğunu sürekli düşünecek ve zamanla değersiz bir kişi olduğunu düşünmeye başlayacaktır. Çünkü kendisine bir açıklama yapılma gereği bile hissedilmemiştir. “-Bu ayrılık bana çok koydu.” denildiği üzere bu ayrılık uzunca bir süre kötü hislerle birlikte unutulmaz olacaktır.

Akla Yusuf Hayaloğlu’nun dizeleri geliyor. Hangi Ayrılık…

Hangi sevgili var ki, ah senin kadar duyarsız ve kalpsiz? Ve hangi sevgili var ki, benim kadar çaresiz?

Hangi ayrılık var ki, böyle kanasın ve böyle acısın? Ve hangi taş yürek var ki, benim kadar ağlasın?

Hangi gün karar verdin, küt diye çekip gitmeye? Hangi lafım dokundu sana, böyle inceden inceye?
Hangi otobüs söyle, hangi uçak, hangi tren? Seni benden götüren, beni bir kuş gibi öttüren.

Hangi kırılası eller dolanır şimdi, kırılası beline? Hangi rüzgar şarkı söyler, o ay tanrıçası teninde?
Hangi çirkin gerçek uğruna, tükettin güzel ütopyamızı? Hangi boşboğazlara deşifre ettin, en mahrem sırlarımızı?

Hangi cama kafa atsam? Hangi kapıyı omuzlayıp kırsam? Hangi meyhanede dellenip, hangi masaları dağıtsam?

Bende bu sersem başımı, karakolun duvarına vursam. Kendimi caddeye atıp, arabaların altına savursam. Hangi tercih beni en hızlı şekilde öldürür? Hangi şekil öldürmez de, ömür boyu süründürür?

Kayıp ilanı mı versem, şehir şehir dolanmak yerine? Ödül mü koysam, ölü veya diri seni bulup getirene? Hangi ayrılık var ki, böyle diş ağrısı gibi durmadan zonklasın? Hangi cam kesiği var ki, böyle musluk gibi içime damlasın?

Hiç sanmam! … Hasta kalbim bunu bir süre daha kaldıramaz! . Feriştah olsa, böyle eli kolu bağlı bekleyip duramaz. Hangi mübarek dua, Hangi evliya tesir eder, seni döndürmeye? Hangi aptal mazeret ikna eder, ateşimi söndürmeye?

Ghosting ve Ghostlanmak

Ghosting Yapanın Geri Dönmesi

İlişkide bir tarafın Ghosting yaptıktan bir süre sonra hiç bir şey olmamış gibi geri dönmesi hem psikolojik sorunlarının olduğunun göstergesi hem de yapabileceği manipülasyonu göstermektedir. Toksik ve tehlikeli bir ilişkinin başlangıcı olarak da kabul edilebilir. Geri dönmenin iki sebebi olabilir;

1- Ghostlayanın Pişmanlığı

Ghosting yapan kişi bu yaptığından dolayı suçluluk hissi duymak, vicdan azabı çekmek veya pişman olarak geri dönebilir. Bu geri dönüşün ghostlanan tarafından kabul görmesi ve ilişkiye devam edilmesi durumunda tekrarlanması yüksek ihtimal olarak görülmektedir.

İlişkinin bu noktasından sonra sürekli git-gel durumları yaşanacak ve hatta ilişkinin normal bir durumu gibi görülmeye başlanacaktır. Canı istediğinde gelen, canı istediğinde giden bir insanla karşı karşıya kalınabilir.

2- Kendine Bağlamak

Romantizmin hakim olduğu ve çok güzel bir ilginin var olduğu ilişkide bir anda ortadan kaybolarak veya verdiği ilgiyi geri çekerek yoğun ilgiye alışmış partnerini zor durumda bırakır. Kaybetme, ilgisiz kalma korkusunu başarıyla yaşatır. Bu noktadan sonra kendisinin peşinde koşan, kendisine bağımlı ve sürekli itaat etmek zorunda kalan, ilgi ve terk edilmemek için her duruma katlanan bir sevgiliye sahip olur. Tabir doğru olursa partnerini kul, köle eder.

Mesajlara ve Aramalara Geç Cevap Verilmesi

Mesajlara ve aramalara geç cevap verilmesi de ufak bir Ghosting uygulamasıdır. İlişkide karşı tarafa gizliden gizliye terk edilme korkusu, mesajlara bir gün hiç cevap gelmeyebilir düşüncesi yükleyerek yeterli kadar değerli olmadığı mesajı verilmektedir. Terk edilme korkusu ve değersizlik hissi yüklendiğinde her istediğini yapan ve sürekli geri çekilmek zorunda kalan bir sevgili haline dönüştürülür.

Ghosting Sonrası Kullanılmışlık Hissi

Ani ve habersiz terk edilmenin ardından ortaya çıkan ayrılık acısı bir yana ilişkide cinsel amaçlarla veya maddi amaçlarla kullanılmış hissetme durumu hem ruhsal sağlığı hem de gelecekteki ilişkileri etkileyecek önemli bir durum haline dönüşebilir.

İlişkide kullanılıp bir kenara atıldığını düşünen bir kişi sonraki ilişkilerinde güven ve bağlanma sorunlarını fazlasıyla yaşamaya aday bir kişi haline dönüşmektedir.

İlişkide hem maddi harcamalar hem de cinsel yakınlaşmalar karşılıklı istek ile gerçekleşmektedir. Her ilişkinin bir gün bitme ihtimali olduğunu bilmeli ve ilişkide yaşanan şeylerin hiç biri ilişkinin bitiminde muhasebesi yapılması gereken konular olmamalıdır. Yaşandı ve bitti demeyi bilmek gerekir.

Ghosting Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Ghosting e maruz kalındığında artık karşıdakinin olası hedeflerini biliyor olacaksınız. Klişe gibi gelecek olsa da “-Terk edeni terk ederim.”, “-Aramazsan ben hiç aramam” duygularına girmek yapılabilecek en doğru hamle olacaktır.

Karşınızda ilişkide adil davranmayan bir kişi olduğunun ve farklı amaçlara sahip olduğu belli olan kişiye ekstra ilgi beslemeye devam etmek çok daha tehlikeli bir ilişkiye ve daha çok acı çekmeye sebep olacaktır.

İntikam duygusu, kullanılmışlık hissi, terkedilmeyi kabullenememek gibi pek çok duygunun eşlik edeceği dönemde en iyi intikam ghostlayan kişiyi ghostlamak olacaktır. Hiç adını anmamak, aramaya çalışmamak, ortak çevreye veya arkadaşlara sormamak en iyi intikam olacaktır. Eğer kendisinin de ghostlandığını bir şekilde öğrenirse bu durumu kabullenemeyerek tekrar ortaya bile çıkabilir.

Unutma! Sen değil O kaybetti…

5/5 - (1 vote)

Yorum yapın