Jinekolojik Muayene Öncesi Tüyler Alınmalı mı?

İlk defa kadın doğum doktoruna gidecek olanlar, jinekolojik muayeneye gitmeden önce ne giyileceği, nasıl temizlik yapılacağı ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda biraz stres yaşayabiliyor.

Jinekolojik muayene öncesinde olabilecek en doğal halde olmak gerekiyor ve sorunlarınız varsa önceden bir kağıda not almak tedavi esnasında fayda sağlar. Nasıl hazırlanmalıyım? ne yapmalıyım derken oluşacak gerginlik, tedavi gününde yapılan temizlik fayda yerine zarar verebilir. Ayrıca alttan muayene can acıtmaz ve gerekli her bilgiyi hekiminiz verecektir.

Jinekolojik Muayene Öncesinde Yapılması Gerekenler

Jinekolojik muayene için adet dönemi dışında bir gün seçimi yapılmalıdır. Çünkü adet döneminde olmak, yapılabilecek test sonuçlarını olumlu/olumsuz etkileyebilir, yanıltabilir.

Ancak şiddetli ağrı, farklı bir akıntı durumu gibi hastalık durumları söz konusu olduğunda adet döneminde de tedaviye gidilebilir. Regl olmak tedaviye engel değildir ve hastalık şüphesi söz konusuysa çekinmeden bir an önce jinekolojik muayeneye başvurmak gerekir.

Elbette jinekolog hekime saygı duyulmalı ve vücut temizliğine önem gösterilmelidir ancak yapılacak her temizlik muayeneden en az 24-48 saat öncesinde yapılmış olmalıdır.

  • Tedavi günü duş alınmamalı, vajina temizleyicilerle ekstra temizlik (vajinal duş) yapılmamalı.
  • Tampon ve vajinal ilaçların kullanımı en az 24 saat önceden bırakılmalı.
  • Kolay çıkarılabilecek kıyafetler ve iç çamaşırı tercih edilmeli.
  • Akıntı ve benzeri hastalık söz konusuysa son 24 saat ilişkiye girilmemesi önemli olabilir.

Ayrıca muayene öncesinde idrar yapılmış ve mesanenin boş olması rahatlık sağlar.

Jinekolojik Muayene

Kadın Doğum Doktoruna Gitmeden Önce Tüyler Alınmalı mı?

Kadın doğum doktoruna giderken vajinayı tertemiz yapmak gerekiyor gibi yanlış bir düşünce vardır. Jinekoloğun karşısında tüyler alınmamış bir şekilde çıkmak zor gelebilir ancak bu doktorlar açısından tedaviye engel bir durum değildir.

Jinekolojik muayene öncesinde ağda, jiletle temizlik veya lazer epilasyon gibi işlemler vajina da beklenmedik bir iltihaplanma, kaşıntı, kızarıklık, tahriş veya şişme meydana getirebilir. Bu durumların oluşması da jinekolog hekimi yanlış yönlendirebilir.

Bu yüzden ağda, jiletle kıl temizliği, epilasyon gibi işlemler kadın doğum doktoruna gitmeden hemen önce değil bir kaç gün önce yapılmalıdır. Temizlik sonrası oluşabilecek tahrişin yok olabilmesi için vakit sağlanmalıdır.

Jinekolojik Muayene Gusül Gerektirir mi? Abdest Bozar mı?

Gusül, cinsel ilişkiden veya şehvetle meni gelmesinden/orgazm olmaktan dolayı ya da kadınların âdet ve lohusalık dönemleri bittiği zaman gerekir. Bu sebeple kadın doğum uzmanına jinekolojik muayene olmak ya da rahim ultrasonu çektirmek guslü gerektirmez.

5/5 - (1 vote)

Yorum yapın